Dobrițoiu transmite, într-un comunicat al PNL, precizări referitoare la „declarațiile președintelui suspendat Traian Băsescu, care pune la îndoială buna-credință a organizării procesului electoral în unitățile militare dislocate în Afganistan”.
„Cele opt secții de votare din Afganistan și Balcanii de Vest au fost dimensionate în funcție de necesități și numărul mare de militari dislocați în teatrele de operațiuni. Spre deosebire de alegerile din 2009, când au fost organizate patru secții de votare, configurația dispunerii unităților militare române în bazele de dislocare este alta, în conformitate cu necesitățile aliate, iar numărul batalioanelor de manevră a crescut. Mă surprinde că președintele Băsescu nu știe că militarii sunt dispuși diferit acum față de 2009, dar poate că aceasta se explică și prin faptul că ignoră realitățile dificile ale unui spațiu de operații insurgențional”, susține el.
Citește și Băsescu: „Îi fac o recomandare lui Antonescu. În stânga biroului este un telefon negru. Trebuie să apese al treilea buton” – VIDEO și LIVE TEXT
Ministrul Apărării mai spune că în ultimele două luni a fost înregistrat un număr crescut de atentate în Afganistan, iar tranzitarea unui număr mare de militari, în convoi, atrage atenția într-un mediu atât de ostil și comporta riscuri majore pentru siguranța deplasării acestora, având în vedere că sunt dislocați în 16 locuri, în zona de sud a Afganistanului.
„Securitatea militarilor români din Afganistan, și din oricare alt teatru de operațiuni, reprezintă prioritate zero pentru mine, ca ministru al Apărării, și așa ar trebui să fie si pentru un președinte, fie el și suspendat. Ministerul Apărării Naționale a întreprins, și cu acest prilej, toate demersurile organizatorice pentru a asigura dreptul constituțional al cetățenilor români în uniformă, care își riscă viața sub drapelul țării pentru a-și exercita dreptul de vot. Nu înțeleg de ce există o teamă și o reticență pentru felul în care ar vota militarii din teatrele de operațiuni la referendum, așa cum nu înțeleg ostilitatea retoricii agresive la adresa liderilor Armatei Române. Nu noi am acordat grade pe criterii politice, ci, dimpotrivă, am stopat acest fenomen. Noua conducere a Ministerului Apărării Naționale nu își permite să acorde grade cadou, așa cum au făcut partenerii domniei sale de guvernare timp de doi ani, umilind practic spiritul de corp”, mai spune Dobrițoiu.
În finalul comunicatului, Corneliu Dobrițoiu menționează că face „un apel stăruitor la președintele suspendat să nu implice Armata în campania electorală”.
Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, că numărul secțiilor de votare din afara României trebuie să fie cel puțin egal cu cel de la scrutinul prezidențial din 2009, el acuzând că Guvernul a redus la jumătate numărul acestora.
„Sigur că această bătălie pentru România, pe care sunt hotărât s-o dau, trebuie să aibă definite cât mai rapid regulile jocului. Deși mai sunt două săptămâni, fără ziua de azi, până la alegeri, încă nu s-a stabilit care sunt condițiile de validare a referendumului, încă nu s-au stabilit secțiile de votare și cred că nu este cinstit să reduci cu mai bine de 50% numărul secțiilor de votare din străinătate. În 2009, au fost 300 de secții de votare. Pentru acest referendum, în străinătate sunt doar 149 de secții de votare”, a declarat Băsescu.
El a dat ca exemplu Spania, unde, la aproape 1 milion de cetățeni români, sunt 9 secții de votare. De asemenea, în Afganistan există 8 secții de votare la 1.800 de militari români.
„Este ridicol și înțeleg și de ce au făcut acest lucru: au considerat că la fiecare pluton, la fiecare loc în care se află militari români trebuie să fie o urnă de votare, pentru că, dacă sunt doi militari, unu-i șef și să poată să controleze și să-l avanseze sau să nu îl avanseze pe șeful de la urne. Ei confundă Armata cu Armata de dinainte de ’89. Ăștia-s militari – bărbați care-și asumă votul și voința”, a spus președintele suspendat.